jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane krokiety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Uwielbiam naleśnikowe obiady, nie tylko dlatego, że są szybkie, ale kocham je smażyć.

Gryczane krokiety Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gryczane krokiety

 

  • Składniki na 7-8 naleśników:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczane krokiety
CIASTO: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek. Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ( około 2 łyżki ) i zwijamy krokiety. Gotowe krokiety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. NADZIENIE: Kaszę gotujemy na sypko. Zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie solimy i dokładamy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy kaszę. Gotujemy do momentu wchłonięcia wody. Odstawiamy z ognia aby doszła. Ja garnek w której się gotowała owijam np. ręcznikiem i tak pozostawiam na około 15-20 minut. Studzimy. Szczypiorek siekamy, dokładamy do kaszy. Następnie dokładamy do niej ser i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Gryczane krokiety
Na usmażone naleśniki wykładamy przygotowane nadzienie.