aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Grysikowiec z biszkoptami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza manna. Jest ono bardzo proste do przygotowania i zarazem bardzo smaczne. Polecam do wypróbowania tego przepisu, bo warto.

Grysikowiec z biszkoptami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grysikowiec z biszkoptami i galaretką

 

  • 1 op. herbatników
  • 14 okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • roztopione masło
  • 750 ml mleka
  • ¾ kostki margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

Grysikowiec z biszkoptami i galaretką
Herbatniki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta dokładnie je rozdrabniamy. Rozpuszczamy masło. Do miseczki przekładamy rozgniecione herbatniki i dodajemy do nich roztopione masło. Całość mieszamy na jednolitą papkę. Tak przygotowanymi herbatnikami wykładamy dno tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. W garnku zagotowujemy mleko z margaryną, cukrem i kakao, co chwilę mieszając. Do gotującego się mleka bardzo powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masa mocno zgęstnieje. Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki. Na wierzch układamy biszkopty. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy je do lodówki. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
Grysikowiec z biszkoptami i galaretką
W garnku zagotowujemy mleko z margaryną, cukrem i kakao, co chwilę mieszając. Do gotującego się mleka bardzo powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
Grysikowiec z biszkoptami i galaretką
Dno tortownicy wykładamy rozkruszonymi herbatnikami połączonymi z rozpuszczonym masłem .
Grysikowiec z biszkoptami i galaretką
Następnie wylewamy gorącą masę z kaszy manny.
Grysikowiec z biszkoptami i galaretką
Na masie układamy biszkopty, wierzch zalewamy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.