Sposób przygotowania:
Makowe grzebyki
CIASTO: Mleko przelewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Następnie podgrzewamy je lekko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Między czasie margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Do gotowego rozczynu dokładamy pozostałą ilość mąki, cukier waniliowy, jajka oraz szczyptę soli. Zarabiamy ciasto. Pod koniec dokładamy rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu zagniatamy. W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane ponownie odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku układamy pas masy makowej. Zawijamy rulonik, który odcinamy od reszty ciasta. Dokładnie sklejamy brzegi. Z uzyskanego rulonu odcinamy odcinki około 10 cm. Nacinamy je w kilku miejscach (4-5), przekładamy na blaszkę. Umieszczone na blaszce smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 180˚C około 20 minut. Czynność powtarzamy do momentu skończenia ciasta. MASA MAKOWA: Mak sparzamy. Gotowy odsączamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do zmielonego dokładamy pozostałe składniki: jajka, mąkę, byłe tartą, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczone masło, bakalie oraz olejek migdałowy . Całość miksujemy, ewentualnie dokładamy cukru pudru do smaku. Gdyby masa była luźna dokładamy jeszcze bułki tartej (wszystko zależy jakiej wielkości użyjemy jajka).