Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Grzybowa lasagne/lazania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Grzyby oczyścić, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kostkę.

Grzybowa lasagne/lazania

Składniki:

Grzybowa lasagne/lazania

 

  • 500g makaronu do lazanii
  • 750g grzybów (podgrzybków/ borowików/kurek) świeżych lub mrożonych
  • 3 cebule
  • 200g sera żółtego,
  • 1,5 szklanki śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa lasagne/lazania
Grzyby oczyścić, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć grzyby, cebulę i czosnek. Po paru minutach podlać wszystko bulionem, doprawić solą i pieprzem i dusić 10-15 min. Jajka wymieszać ze śmietanę, kilka łyżek wlać do formy żaroodpornej, rozłożyć warstwę obgotowanych płatów makaronu i trochę masy grzybowej. Posypać serem i polać kilkoma łyżkami śmietany. Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Na koniec polać resztą śmietany i posypać serem, piec ok. 50 min. w temp. 180 st. C.