Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Grzybowe fusion dla Małpy :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Grzyby to produkt kuchni całego świata .Ciekawa byłam jak smakuje łączenie smaków chińskich i polskich w prozaicznej grzybowej .

Grzybowe fusion dla Małpy  :

Składniki:

Grzybowe fusion dla Małpy :

 

  • 6 kapeluszy prawdziwków – suszonych
  • 6 grzybów Mun
  • 6 suszonych kurek
  • 6 suszonych podgrzybków
  • 4 małe cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • sól
  • pieprz mielony
  • sos sojowy- grzybowy
  • szczypta przyprawy do dań chińskich ( takiej jaką się używa )
  • 2 łyżki mąki
  • ½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki )
  • garść makaronu ryżowego wstążki

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe fusion dla Małpy :
Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 30 minut ) w szklance wody . Odsączyć – wywar zostawić . Grzyby pokroić w paseczki .
Cebulę pokroić w piórka i zezłościć na maśle . Grzyby , cebulę , wywar z grzybów i bulion wymieszać razem i gotować na małym gazie 30 minut. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i przyprawą do dań chińskich .Zagęścić mąką roztartą z olejem i serkiem .Zagotować .
Makaron zalać osolonym wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić ( przekroić ) .
Podawać zupę z makaronem ryżowym wstążki lub penne ryżowym ..