eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Grzybowo-serowe roladki Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne duszone roladki schabowe z farszem grzybowo-serowym.

Grzybowo-serowe roladki Eli

Składniki:

Grzybowo-serowe roladki Eli

 

  • 5 dużych kotletów schabowych bez kości
  • 30 dkg mrożonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 15-20 dkg sera żółtego
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • grube białe nici kuchenne

 

Sposób przygotowania:

Grzybowo-serowe roladki Eli
Grzyby pokroić w grubsze plastry.Jedną cebulę posiekać.Ser pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać grzyby,cebulę,doprawić solą,pieprzem do smaku i smażyć aż odparuje cały płyn.Do zimnych grzybów dodać ser i wymieszać.Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.Uważać żeby nie zrobić dziur.Kotlety oprószyć solą i pieprzem.Na kotletach rozłożyć farsz,ściśle zwinąć rolady i obwiązać nicią kuchenną.Posiekać drugą cebulę,czosnek przecisnąć przez praskę.W brytfance rozgrzać resztę oleju (6 łyżek) i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Do rolad dodać cebulę,czosnek i chwilę jeszcze smażyć.Rolady podlać wodą,dodać przyprawę do pieczeni,przyprawić solą,pieprzem i dusić do miękkości (około 40-45 minut).Co jakiś czas podlewać wodą.Miękkie rolady wyjąć z sosu i po kilku minutach zdjąć nici,żeby nie poparzyć rąk.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Roladki można podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zasmażaną kiszoną kapustą.Smacznego!