Sposób przygotowania:
Grzybowo-serowe roladki Eli
Grzyby pokroić w grubsze plastry.Jedną cebulę posiekać.Ser pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać grzyby,cebulę,doprawić solą,pieprzem do smaku i smażyć aż odparuje cały płyn.Do zimnych grzybów dodać ser i wymieszać.Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.Uważać żeby nie zrobić dziur.Kotlety oprószyć solą i pieprzem.Na kotletach rozłożyć farsz,ściśle zwinąć rolady i obwiązać nicią kuchenną.Posiekać drugą cebulę,czosnek przecisnąć przez praskę.W brytfance rozgrzać resztę oleju (6 łyżek) i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Do rolad dodać cebulę,czosnek i chwilę jeszcze smażyć.Rolady podlać wodą,dodać przyprawę do pieczeni,przyprawić solą,pieprzem i dusić do miękkości (około 40-45 minut).Co jakiś czas podlewać wodą.Miękkie rolady wyjąć z sosu i po kilku minutach zdjąć nici,żeby nie poparzyć rąk.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Roladki można podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zasmażaną kiszoną kapustą.Smacznego!
evita0007
anemon