SUPERPRZEPIS

Grzybowy krupnik z kaszy perłowej

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Grzybowy krupnik z kaszy perłowej Więcej zdjęć (3)

Gęsty, sycący, pachnący suszonymi grzybami, idealny na styczniowe popołudnia.

Składniki:

Grzybowy krupnik z kaszy perłowej

 

  • 25 g drobnych grzybów suszonych
  • ćwiartka z kurczaka (ok. 40 dag)
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • mała pietruszka (7 dag)
  • marchewka (9 dag)
  • kawałeczek selera (7 dag)
  • mały kawałek pora (3-4 dag)
  • 35 dag ziemniaków
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka otartego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka do posypania

Sposób przygotowania:

Grzybowy krupnik z kaszy perłowej
Grzyby dobrze wypłukać, zalać szklanką ciepłej wody, odstawić do czasu aż zmiękną.
Ćwiartkę kurczaka przekroić na dwie części, obrać ze skóry (jeśli jest potrzeba – odkroić kuperek), umyć i umieścić w garnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dołożyć ziele angielskie, listek i suszoną włoszczyznę, posolić do smaku. Jeśli grzyby są już miękkie również je dodać razem z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu dopóki kurczak nie zmięknie.
Kaszę odmierzyć, dokładnie przepłukać wodą na gęstym sitku, dodać do zupy.
W międzyczasie obrać i umyć włoszczyznę i ziemniaki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Kiedy kasza zaczyna się rozklejać (czyli, po ok. 10 minutach), dodać przygotowaną włoszczyznę.
Kiedy ziemniaki są wystarczająco miękkie, doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i majerankiem oraz solą jeśli nie jest wystarczająco słona. Kurczaka wyjąć, obrać mięso z kostek, pokroić je w mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.
Grzybowy krupnik z kaszy perłowej
Kurczaka zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dołożyć ziele angielskie, listek i suszoną włoszczyznę, posolić do smaku. Jeśli grzyby są już miękkie również je dodać razem z wodą, w której się moczyły.
Grzybowy krupnik z kaszy perłowej
Obrać i umyć włoszczyznę i ziemniaki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę.