Sposób przygotowania:
Grzybowy krupnik z kaszy perłowej
Grzyby dobrze wypłukać, zalać szklanką ciepłej wody, odstawić do czasu aż zmiękną.
Ćwiartkę kurczaka przekroić na dwie części, obrać ze skóry (jeśli jest potrzeba – odkroić kuperek), umyć i umieścić w garnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dołożyć ziele angielskie, listek i suszoną włoszczyznę, posolić do smaku. Jeśli grzyby są już miękkie również je dodać razem z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu dopóki kurczak nie zmięknie.
Kaszę odmierzyć, dokładnie przepłukać wodą na gęstym sitku, dodać do zupy.
W międzyczasie obrać i umyć włoszczyznę i ziemniaki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Kiedy kasza zaczyna się rozklejać (czyli, po ok. 10 minutach), dodać przygotowaną włoszczyznę.
Kiedy ziemniaki są wystarczająco miękkie, doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i majerankiem oraz solą jeśli nie jest wystarczająco słona. Kurczaka wyjąć, obrać mięso z kostek, pokroić je w mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.
Ćwiartkę kurczaka przekroić na dwie części, obrać ze skóry (jeśli jest potrzeba – odkroić kuperek), umyć i umieścić w garnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dołożyć ziele angielskie, listek i suszoną włoszczyznę, posolić do smaku. Jeśli grzyby są już miękkie również je dodać razem z wodą, w której się moczyły. Gotować na małym ogniu dopóki kurczak nie zmięknie.
Kaszę odmierzyć, dokładnie przepłukać wodą na gęstym sitku, dodać do zupy.
W międzyczasie obrać i umyć włoszczyznę i ziemniaki. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko posiekać, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Kiedy kasza zaczyna się rozklejać (czyli, po ok. 10 minutach), dodać przygotowaną włoszczyznę.
Kiedy ziemniaki są wystarczająco miękkie, doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i majerankiem oraz solą jeśli nie jest wystarczająco słona. Kurczaka wyjąć, obrać mięso z kostek, pokroić je w mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.