Sposób przygotowania:
Gulasz Babci Grazyny
Maslo rozgrzac na patelni.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.