Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Gulasz Babci Grazyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowity obiad na cztery osoby

Gulasz Babci Grazyny

Składniki:

Gulasz Babci Grazyny

 

  • 1/2 kg miesa (wieprzowina, cielecina, wolowina, kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka swieza
  • 3 galazki selera naciowego
  • 1/4 kostki masla
  • 1/4 szkl maki
  • 1 kostka bulionu grzybowego Kucharka
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • na czubku lyzki tartej galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka herbaciana Grazyny esencji kreolskiej
  • 2 szkl wody

Sposób przygotowania:

Gulasz Babci Grazyny
Maslo rozgrzac na patelni.
Pokrojone w drobna kostke mieso obtoczyc dokladnie w mace i wylozyc na patelnie, posypac maka jezeli pozostala.
Smazyc na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu az mieso nabieze zlotego koloru.
W miedzyczasie zagotowac w rondlu wode z listkami laurowymi i zielem angielskim, zmniejszyc ogien, dolozyc kostke bulionowa, galke muszkatolowa i esencje kreolska.
Usmazone mieso przelozyc do rondelka, przykryc i dusic na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu.
Na ta sama patelnie (jezeli trzeba dolozyc troszke masla)obsmazyc marchewke, seler i cebulke do zeszklenia na koniec dolozyc papryke i smazyc jeszcze przez krotka chwile (zeby papryka nie zmiekla).
Przelozyc wszystko do rondelka z miesem i dusic jeszcze przez krotka chwile mieszajac od czasu do czasu.
Podawac z ziemniakmi lub makaronem (ja uwielbiam Orzo - makaron o wygladzie ryzu) oraz surowkami.