Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Gulasz Cielęcy z Pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejne udane przedsięwzięcie mojej mamy. Zachęcam do spróbowania.

Gulasz Cielęcy z Pomidorami

Składniki:

Gulasz Cielęcy z Pomidorami

 

  • 675 g cielęcej łopatki, grubo pokrojonej
  • 750 ml wywaru z kurczaka (z kostki rosołowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • po 1 łyżeczce tymianku i liści oregano
  • 3 łyżki masła
  • 20 małych białych cebulek
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie paseczki
  • 2 łodygi selera, pokrojone w cienki paseczki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 20 pieczarek
  • 20 g mąki pszennej
  • 375 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gulasz Cielęcy z Pomidorami
W dużej brytfannie umieszczamy cielęcinę, wywar, sól, tymianek i oregano. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny.

W rondelku rozgrzewamy masło; dodajemy seler, marchewkę, cebulę, grzyby i czosnek. Smażymy przez 5 minut.
Posypujemy mąką i smażymy 3 minuty tak, aby się nie zbrązowiło.
Składniki z rondelka mieszamy z cielęciną. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 10 minut. Najlepiej smakuje podawane z ryżem.