luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gulasz cygański z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

gulasz cygański dla wszystkich

Gulasz cygański z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz cygański z ziemniakami

 

  • 600 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 3 marchewki
  • 1 średni por
  • 2 liście selera
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta majeranku
  • szczypta lubczyku
  • szczypta tymianku
  • szczypta gorczycy białej
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 0,5 szkl bulionu
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Gulasz cygański z ziemniakami
Mięso umyć osuszyć i pokroić w sporą kostkę o boku ok 2,5 cm. posypać wymieszanymi przyprawami, skropić odrobinę oliwą i wymieszać, odstawić w chłodne miejsce , cebulę kroimy w piórko, marchewkę kawałki w 3-4 centymetrowe. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, włożyć mięso i przyrumienić z każdej strony, dodać cebulę i marchewkę. Podsmażyć na ostrym ogniu kilka minut, następnie podlać bulionem. Dodać posiekanego pora i listki drobno pokrojone selera, dusić do miękkości ok 40 min.. Pod koniec dodać pomidor pokrojony w kostkę odparować potrawę. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem, dodatkowo można podać sałatkę lub pomidory z cebulką
Gulasz cygański z ziemniakami
Smaczny, zdrowy, kolorowy, gulasz z mięsem i warzywami.