Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,, Skurczony ,, gulasz wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .

,, Skurczony ,, gulasz  wg Buni :

Składniki:

,, Skurczony ,, gulasz wg Buni :

 

  • 50 dag wieprzowiny od szynki lub schabu ( chudziutkie )
  • 4 duże cebule
  • 25 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 kostka ,, Bulion wieprzowy Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )
  • 1 kostka mięsna Knorra ( lub inna ulubiona )
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

,, Skurczony ,, gulasz wg Buni :
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości. Kurki oczyścić, większe przekroić - małe zostawić w całości .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku. Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć kurki i koper , a potem dusić wszystko razem przez moment by smaki się połączyły . Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .