gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany gulasz drobiowy z zielonymi szparagami podaję z ryżem jako danie główne na obiad. Polecam.

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami

Składniki:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami

 

  • 750 ml wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300-400 gram zielonych szparagów
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki mlek
  • 1 łyżka mąki
  • ostra papryka
  • pieprz
  • 3 woreczki ryżu

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami

ETAP 1:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
W garnku gotowujemy bulion (z wody i kostki rosołowej)

Z kostek rosołowych i wody przygotowujemy bulion.

ETAP 2:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 3:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Przekładamy do miski.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

ETAP 4:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Cebulę z filetem smażymy razem na patelni.

Do podsmażonego fileta dodajemy cebulę. Mieszamy i razem smażymy ok. 10 minut.

ETAP 5:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Do buliony wkładamy zielone szparagi. Gotujemy.

Gdy bulion zacznie wrzeć to dodajemy do niego zielone szparagi. Gotujemy ok. 7 minut.

ETAP 6:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Potartą marchewkę dodajemy do bulionu ze szparagami.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do szparagów.

ETAP 7:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Do bulionu i szparagów dodajemy podsmażone mięso.

Następnie dodajemy do szparagów podsmażony filet z cebulą. Mieszamy.

Dusimy pod przykryciem, aż składniki będą miękkie.

ETAP 8:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Na koniec do dani dodjjemy koncentrat pomidorowy.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.

Danie zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.

ETAP 9:

Gulasz drobiowy z zielonymi szparagami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

W między czasie gdy przygotowujemy danie to gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.

Porcję ryżu wykładamy na talerz i polewamy gulaszem drobiowym.