SUPERPRZEPIS

Gulasz gospodarski

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Gulasz gospodarski

Przepis bardzo prosty i smaczny znaleziony w książce " Gulasze i potrawki" choć w podobnej wersji już u mnie w domu bywał.

Składniki:

Gulasz gospodarski

 

Sposób przygotowania:

Gulasz gospodarski

ETAP 1:

Gulasz gospodarski
Żoładki drobiowe dość drobno pokroić.

Żołądki oczyścić i dosyć drobno pokroić ( mogą być większe kawałki jak ktoś lubi).

ETAP 2:

Gulasz gospodarski
Mieso i cebulę chwilkę razem poddusić.

Na patelni stopić masło dodać cebule pokrojone w kosteczkę i żołądki, wszystko razem poddusić kilka minut do momentu zeszklenia się cebuli.

ETAP 3:

Gulasz gospodarski
Pietruszkę i seler odpowiednio pokroić.

Po tym czasie na patelnię dodać seler pokrojony w kostkę i marchew w plasterki.

ETAP 4:

Gulasz gospodarski
Po dodaniu przypraw i wody dusiżć do miękkosci.

Dosypać 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli i liście laurowe, następnie dolać wodę w takiej ilości, aby wszystko było nią zakryte, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.

ETAP 5:

Gulasz gospodarski
Ogórki dodajemy pod sam koniec duszenia.

Po około godzinie żołądki są na tyle miękkie, aby dodać pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek też pokrojony w plasterki i dalej gotować, ale już bez pokrywki w czasie gotowania woda się wygotowuje tworząc gęsty sos po około 5 minutach dodać ogórki pokrojone w kostkę, wymieszać, doprawić do smaku sola i czarnym pieprzem, gotować wszystko jeszcze razem około 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.