Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Gulasz wołowy po Gospodarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniale komponuje się z kluseczkami lub świeżymi herbatnikami.

Gulasz wołowy po Gospodarsku

Składniki:

Gulasz wołowy po Gospodarsku

 

  • 1 kg wołowiny
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 4 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 20 pieczarek
  • 750 ml wywaru wołowego (z kostki rosołowej)
  • 90 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki, proszku chili, tymianku, oregano
  • 6 dużych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy po Gospodarsku
Wołowinę pokroić w duże kostki. W dużym rondlu lub brytfannie rozgrzać olej. Dodać wołowinę i zbrązowić. Wołowinę wyjąć z rondla.

Olej posypać mąką i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż zasmażka będzie złoto-brązowa.

Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, seler i grzyby. Smażyć, aż będą miękkie. Domieszać wołowinę, rosół, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, sos sojowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 45 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu i kontynuować duszenie jeszcze przez 30 minut.