zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Golonka indycza z gulaszem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

golonkę można podać z ryżem lub pieczywem

Golonka indycza z gulaszem warzywnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka indycza z gulaszem warzywnym

 

  • 2 golonki z indyka
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g świeżej kapusty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka piri piri
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Golonka indycza z gulaszem warzywnym
Golonki umyć, osuszyć. Natrzeć solą, marynatą i papryką. Włożyć je do naczynia próżniowego, zamknąć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć golonki. Gdy się ładnie zarumienią przełożyć je do większego garnka, wlać tłuszcz, na którym się smażyły. Podlać wodą i dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę i dalej dusić do miękkości. Gdy golonki i warzywa będą miękkie, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Na koniec w 1/2 szk wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z dowolnymi dodatkami.
Golonka indycza z gulaszem warzywnym
Włożyć je do naczynia próżniowego, zamknąć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na 12 godzin..
Golonka indycza z gulaszem warzywnym
Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę i dalej dusić do miękkości..