Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !
Z mięsa uformować kuleczki dowolnej wielkości, jeśli planujemy kolację na 4 osoby jak w moim przypadku, dobrze jest przygotować parzystą liczbę kuleczek do łatwego podziału (mnie wyszło 24 szt). Składniki marynaty zagotować i zredukować objętość sosu o 1/3. Marynatę lekko przestudzić, ale nie za mocno by sos za bardzo nie zgęstniał. Wymieszać z kuleczkami i przełożyć do szczelnego naczynia lub woreczka a po całkowitym wystygnięciu pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia wrzucić kuleczki na rozgrzany olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Czekolada spowoduje, ze kuleczki zaczną ładnie ciemnieć przysmażone na tłuszczu. Dodać puszkę pomidorów i posiekaną chilli. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zagotować gulasz. Kolejno zmniejszyć ogień pod potrawą, dodać mieszankę meksykańską Hortex, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Czas przygotowania ok 45min. Podawać z ryżem. Można też dodać mniej lub więcej chilli w zależności od preferencji ostrości. Gulasz jest pyszny i smakuje nawet tym, którzy nie wierzą w połączenie słodkiego i słonego. Gorąco polecam!