joanna.r

joanna.r

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Gulasz meksykański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kuchnia meksykańska to połączenie wielu smaków oraz kolorów. Ja przedstawiam wołowy gulasz z dodatkiem mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex. Delikatne i soczyste kawałki wołowiny z kolorowymi warzywami oraz ostrą papryczką to zestawienie idealne.

Gulasz meksykański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz meksykański

 

  • 600 gr wołowiny
  • Meksykańska mieszanka warzyw Hortex
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Sól, pieprz, kumin
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 400 ml bulionu lub wody

Sposób przygotowania:

Gulasz meksykański
Przypraw mięso pokrojone w kostkę. Obsmaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie przesmaż cebulę pokrojoną w dużą kostkę, dodaj pokrojony czosnek oraz papryczkę chilli. Wszystko przełóż do garnka zalej winem oraz bulionem. Przykryj i duś do miękkości ( ja użyłam szybkowaru więc trwało to ok 35 min). Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj mieszankę warzyw oraz mąkę rozprowadzoną w wodzie i gotuj jeszcze przez 10 minut. Smacznego
Gulasz meksykański
Gulasz meksykański