iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Gulasz meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gulasz meksykański ostry do ziemniaków i ryżu

Gulasz meksykański

Składniki:

Gulasz meksykański

 

  • 25 dag karkówka,
  • 25 dag mięso z szynki,
  • olej,
  • pieprz biały
  • 3 ząbki czosnku
  • dymka,
  • 1 puszka czerwona fasola,
  • 1 szt papryka czerwona,
  • chilli,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki przecier pomidorowy 30%,
  • bulion wołowy,
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Gulasz meksykański
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Do mięsa dodajemy ok 3 łyżki oleju , wyciśnięty czosnek , pieprz , ocet balsamiczny ok 1 łyżka -mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, odcedzamy fasolę , kroimy drobno chilli. Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Mięso wraz z marynatą podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy mięso zrobi się brązowe dodajemy pokrojoną cebule i chilli. Podsmażamy - dodajemy pokruszoną kostkę wołową. Smażymy jeszcze kilka chwil i dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Podlewamy ok 2 szklankami przegotowanej wody i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy odcedzoną fasolę. Mieszamy zagotowujemy. doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zaciągamy zawiesina wody z mąką . zagotowujemy i podajemy.