reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz mocno warzywny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

dzisiaj piątek i dlatego u mnie danie bezmięsne, choć przy takich upałach to większość obiadów jest wegetariańska, bo jeść się nie chce, a trzeba:) Dodatkowym atutem tego dania jest to, że robi się go bardzo szybko i dlatego polecam:)

Gulasz mocno warzywny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz mocno warzywny

 

 

  • 2 średnie marchewki

 

 

  • 1 duża cebula

 

  • 1 kolba kukurydzy

 

  • 1 papryka- może być pół na pół pomarańczowa i czerwona

 

 

  • 2-3 gałązki tymianku

 

  • kilka liści oregano

 

 

  • 1 l wywaru warzywnego ( można zastąpić wodą i rosołkami)

 

  • sól pieprz do smaku

 

  • cukier do smaku

 

  • Dodatkowo

 

  • 1 łyżka mąki ( nie koniecznie)

 

  • zielona pietruszka lub koperek

Sposób przygotowania:

Gulasz mocno warzywny
Kukurydzę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut- studzimy i odkrawamy nasiona. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w/g uznana w kosteczkę lub paseczki. Cukinie - jeżeli jest młoda to dość grubo obieramy i skórkę kroimy w paseczki tak jak marchewkę, jeżeli skórka jest twarda to obieramy cieniutko i wyrzucamy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, tak jak lubimy. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Teraz na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę, dodajemy marchewkę, paprykę oraz samą skórkę z cukinii. Dusimy przez 15 minut. Gdy marchewka zmięknie dodajemy czosnek, pomidory,cukinię, przyprawy, oraz zioła,zalewamy wywarem i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku. i dusimy około 10-15 minut, tak długo aż marchewka będzie miała odpowiednią dla was miękkość Jeżeli mamy zbyt rzadki gulasz możemy zaciągnąć go łyżką mąki rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody lub wywaru. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem
Gulasz mocno warzywny
Etap 1Marchewkę i skórkę cukini pokroiłam w paski
Gulasz mocno warzywny
Etap 2 z pomidorów można zrobić przecier lub pokroić w kosteczkę