Sposób przygotowania:
Rozgrzewający gulasz warzywny
Ziemniaki obieramy i kroimy w ok 1 centymetrowe plastry. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy w drugim garnku około 10 minut. Ziemniaki i kalafior odcedzamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wsypujemy gorczycę, przykrywamy i czekamy , aż przestanie strzelać. Dodajemy do nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę- smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki i sos z pomidorów ( ok 30 ml) oraz przyprawy- dusimy 10 minut. Dodajemy resztę warzyw- kalafior i pokrojoną w plastry cukinię, pomidory i bazylię. Nie obierałam cukinii, miałam 2 malutkie, większe o tej porze roku mogą mieć już twardą skórkę. W wodzie rozpuszczamy rosołek- odlewamy 1/2 szklanki, a resztę wlewamy do gulaszu. Dusimy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Gulasz zagęszczamy łyżką mąki rozrobioną w 1/2 szkl. wody, zagotowujemy. Całość posypujemy zieloną pietruszkąSmacznego!!
edytaha
reanja
Czarnuszka nie jest konieczna, choć my lubimy jej smak:)
Ela Dz