Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Gulasz na łopatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz na łopatce to świetna opcja na syty obiad. Sprawdza się podany zarówno z kaszą, ryżem bądź ziemniaczkami.

Gulasz na łopatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz na łopatce

 

  • Składniki główne:
  • łopatka bez kości 1 kilogram
  • papryka czerwona 2 sztuka
  • musztarda sarepska 2 łyżki
  • śmietana 18 proc 4 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz na łopatce
Wykonanie: Na samym początku mięso z łopatki wieprzowej dokładnie płuczemy i pozbawiamy wszelkich błonek. Następnie kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy do niego musztardę i wszystko razem dokładnie mieszamy odstawiamy całość do lodówki na ok. 2 godziny. Najlepiej na cała noc. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, białych błonek i siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy i siekamy w plastry o średniej grubości wraz z nóżkami. Kiedy mięso jest już zamarynowane na patelni lub w głębokim naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy mięso na złoty kolor. Kiedy mięsko się podsmaży dolewamy wodę, ziele angielskie i liść laurowy i posiekany czosnek.W tym czasie na innej patelni dusimy pieczarki wraz ze szklanka bulionu warzywnego. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i wszystko dusimy razem do miękkości. Kiedy papryka jest już miękka dodajemy duszone pieczarki w bulionie. Wszystko razem mieszamy dokładnie, doprawiamy przyprawami i zagęszczamy śmietaną oraz odrobiną mąki. Razem przez chwilę wszystko dusimy.Gulasz jeszcze ciepły podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)
Gulasz na łopatce
Etap 1 Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy musztardę i wszystko razem dokładnie mieszamy odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Gulasz na łopatce
Etap 2 Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w drobną kosteczkę.
Gulasz na łopatce
Etap 3 Pieczarki obieramy i siekamy w plastry o średniej grubości.
Gulasz na łopatce
Etap 4 Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i wszystko dusimy do miękkości.