Sposób przygotowania:
Gulasz na łopatce
Wykonanie: Na samym początku mięso z łopatki wieprzowej dokładnie płuczemy i pozbawiamy wszelkich błonek. Następnie kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy do niego musztardę i wszystko razem dokładnie mieszamy odstawiamy całość do lodówki na ok. 2 godziny. Najlepiej na cała noc. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, białych błonek i siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy i siekamy w plastry o średniej grubości wraz z nóżkami. Kiedy mięso jest już zamarynowane na patelni lub w głębokim naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy mięso na złoty kolor. Kiedy mięsko się podsmaży dolewamy wodę, ziele angielskie i liść laurowy i posiekany czosnek.W tym czasie na innej patelni dusimy pieczarki wraz ze szklanka bulionu warzywnego. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i wszystko dusimy razem do miękkości. Kiedy papryka jest już miękka dodajemy duszone pieczarki w bulionie. Wszystko razem mieszamy dokładnie, doprawiamy przyprawami i zagęszczamy śmietaną oraz odrobiną mąki. Razem przez chwilę wszystko dusimy.Gulasz jeszcze ciepły podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :)