misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gulasz orientalny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie lubi być posypane dużą iliścią szczypiorku.

Gulasz orientalny

Składniki:

Gulasz orientalny

 

  • 80 dkg łopatki lub karczku wp.
  • 1 cebula
  • pęczek grubego szczypiorku
  • szklanka półwytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 gozdziki
  • 1 rozeta anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • sos sojowy , sół, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz orientalny
Nięso umyć, osuszyć , pokroić w kostkę i smażyć na gorącym tłuszczu 7-8 minut ciągle mieszając (powinno się zrumienić).
Cebulę grubo posiekać. Mięso przełożyć do rondla a na ten tłuszczz mięsa wrzucić cebulę i zeszklić.Przełożyć ją do mięsa , dodać imbir, gożdziki, cynamon, anyż oraz wino.
dusić na małym ogniu ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do mięsa, zagotować Przyprawić do smaku sosem sojowym , solą i pieprzem i gotowe.