Sposób przygotowania:
Gulasz paprykowy
Schab myjemy,kroimy w kostkę, mniej więcej 2cm na 2cm, obtaczamy kostki w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu. W tym czasie rozpuszczamy w 250ml wody kostkę rosołową (wołową) i kroimy cebulę w dość drobną kostkę. Do schabu dodajemy 100ml bulionu i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, często mieszając przez ok. 25 minut, w razie potrzeby podlewamy odrobiną pozostałego bulionu. Solimy, pieprzymy, dodajemy resztę przypraw i dalej gotujemy na małym ogniu ok.35 minut. W tym czasie myjemy papryki i wraz z ogórkiem drobno kroimy. Obieramy czosnek i albo kroimy go na maleńkie plasterki albo ścieramy na tarce do czosnku (ostatecznie można ząbki przecisnąć przez praskę) - tych składników jeszcze nie dodajemy. Wlewamy wino i zagotowujemy potrawę, gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok.20 minut. Dodajemy paprykę i czosnek. Jeżeli schab nie jest jeszcze miękki gotujemy tak długo, aż będzie miękki i kruchy. Wtedy w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy śmietanę i dodajemy do dania, mieszamy i danie jest gotowe :)