Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz po flamandzku

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osączyć, oczyścić z żył, pokroić w dużą kostkę, a następnie

Gulasz po flamandzku

Składniki:

Gulasz po flamandzku

 

  • 70 dag wołowego mięsa (zrazowego)

 

  • 3 cebule

 

  • 1 1/2 szklanki jasnego piwa

 

  • 3 kromki pszennego chleba

 

  • 5 łyżek oleju

 

 

  • łyżka ostrej musztardy

 

 

  • łyżeczka suszonego tymianku

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz po flamandzku
Mięso umyć, osączyć, oczyścić z żył, pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym oleju i przełożyć do głębokiego rondla. Cebulę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu i dołożyć do mięsa razem z liściem laurowym i tymiankiem. Wlać piwo. Dusić na małym ogniu półtorej godziny. Kromki chleba okroić ze skórki, posmarować z obu stron musztardą i ułożyć na mięsie na 30 min przed końcem duszenia. Potrawę przed podaniem wymieszać, doprawić pieprzem i solą.