czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Gulasz po węgiersku 2.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz bardzo sycący, doskonale rozgrzeje w chłodne, jesienne dni.

Gulasz po węgiersku 2.

Składniki:

Gulasz po węgiersku 2.

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś,
  • 60 dag szynki wieprzowej bez kości,
  • 3 cienkie parówki,
  • 30 dag wędzonego boczku,
  • czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pomidor,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • łyżka octu,
  • szczypta cukru,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

Gulasz po węgiersku 2.
Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, a parówki w plasterki. Podsmażyć na smalcu. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Warzywa oczyścić, pokroić w kosteczkę. Wraz z fasolą dodać do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić, zalać wodą i dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby uzupełniać wodę. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora, dodać ocet, szczyptę cukru, doprawić do smaku.