Sposób przygotowania:
Gulasz pomidorowy z łopatki
Mięso pokroić w paski, oprószyć przyprawą do mięs i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, paprykę w kwadraty. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podgotować w małej ilości wody. Mięso podsmażyć kilka minut w garnku, na mocnym ogniu, aby się dobrze zrumieniło, następnie dodać pokrojoną cebulę, a później paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać wszystko ok. 10 min mieszając. Mięso zalać gorącą wodą, aby zakrywało mięso na kilka centymetrów. Dusić gulasz do miękkości mięsa, dodać ogórki z częścią wody w której się gotowały. Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Dodać koncentrat pomidorowy.Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, podawać np. z kaszą.