Sposób przygotowania:
Gulasz seklerski z kociołka
Mięso najlepiej lopatke kroimy na kawałki ok 2 cm, cebulę w kostkę, czosnek siekamy .Kociołek rozgrzewamy nad paleniskiem, wkaldamy smalec, gdy bedzie gorący wrzucamy mięso i rumienimy je. Potem dodajemy cebule, czosnek i wszystko razem smażymy na silnym ogniu. Zalewamy bulionem lub woda tak by przykryć mięso, dosypujemy papryke, kminek, pieprz, pastę paprykową i dusimy na małym ogniu, jakies 45 minut. W tym czasie kapustę należy przepłukać jeżeli jest zbyt kwaśna, trochę posiekać i dodac do pół miękkiego mięsa, uzupełnić bulion jeśli jest taka potrzeba i dusimy razem dalej ok 40 minut.na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Chodzi o to żeby papryka była nadal jędrna a nie miękka. Wszystko dusimy jeszcze jakies 10 minut. Przed samym podaniem dodajemy śmietanę (ewentualnie z wymieszaną mąką), mieszamy i nakładamy na talerze. Podajemy ze świeżym lub przypieczonym chlebem.