bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gulasz seklerski z kociołka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten gulasz nasz taki szybki ala bigos, inny w smaku bo z tą śmietaną bardzo dobry, a jeszcze lepszy następnego dnia,

Gulasz seklerski z kociołka

Składniki:

Gulasz seklerski z kociołka

 

  • 2 kg wieprzowiny- łopatka
  • 3 duże cebule
  • 1/2 kostki smalcu
  • paczka 10g mielonej słodkiej papryki
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 tubki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • papryka czerwona świeża
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu
  • szklanka śmietany
  • łyżka mąki (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Gulasz seklerski z kociołka
Mięso najlepiej lopatke kroimy na kawałki ok 2 cm, cebulę w kostkę, czosnek siekamy .Kociołek rozgrzewamy nad paleniskiem, wkaldamy smalec, gdy bedzie gorący wrzucamy mięso i rumienimy je. Potem dodajemy cebule, czosnek i wszystko razem smażymy na silnym ogniu. Zalewamy bulionem lub woda tak by przykryć mięso, dosypujemy papryke, kminek, pieprz, pastę paprykową i dusimy na małym ogniu, jakies 45 minut. W tym czasie kapustę należy przepłukać jeżeli jest zbyt kwaśna, trochę posiekać i dodac do pół miękkiego mięsa, uzupełnić bulion jeśli jest taka potrzeba i dusimy razem dalej ok 40 minut.na koniec dodajemy pokrojoną paprykę. Chodzi o to żeby papryka była nadal jędrna a nie miękka. Wszystko dusimy jeszcze jakies 10 minut. Przed samym podaniem dodajemy śmietanę (ewentualnie z wymieszaną mąką), mieszamy i nakładamy na talerze. Podajemy ze świeżym lub przypieczonym chlebem.