Sposób przygotowania:
Gulasz w gniazdku
Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szkl. zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 małej łyżeczki kurkumy, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na połowie oleju do zrumienienia, partiam,i ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do rondla a na tej samej patelni, na reszcie oleju, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, przełożyć do mięsa. Podlać całość ok. 1 szkl. wody i dusić ok. 30 min.. Następnie dolać sos sojowy i chili. Marchewkę i fasolkę umyć, oczyścić, obrać. Marchew pokroić w plasterki, strąki fasolki podzielić na 2-3 części. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać marchew i dusić razem 10 min.. Na koniec doprawić czosnkiem, solą, papryką mieloną i dodać fasolkę, dusić kolejne 5-10 min. aż fasolka będzie miękka. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do rondla, zagotować mieszając. Podawać z ryżem.
msewka