Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Gulasz w gniazdku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

taki zwykły obiad, nic niezwykłego

Gulasz w gniazdku

Składniki:

Gulasz w gniazdku

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1,5 szkl. ryżu długoziarnistego,
  • 1 cebula,
  • 30 dkg fasoli szparagowej zielonej,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki sosu chili,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • do smaku: sól, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, kurkuma,

 

Sposób przygotowania:

Gulasz w gniazdku
Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, zalać 3 szkl. zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 małej łyżeczki kurkumy, gotować na malutkim ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na połowie oleju do zrumienienia, partiam,i ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do rondla a na tej samej patelni, na reszcie oleju, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, przełożyć do mięsa. Podlać całość ok. 1 szkl. wody i dusić ok. 30 min.. Następnie dolać sos sojowy i chili. Marchewkę i fasolkę umyć, oczyścić, obrać. Marchew pokroić w plasterki, strąki fasolki podzielić na 2-3 części. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać marchew i dusić razem 10 min.. Na koniec doprawić czosnkiem, solą, papryką mieloną i dodać fasolkę, dusić kolejne 5-10 min. aż fasolka będzie miękka. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do rondla, zagotować mieszając. Podawać z ryżem.