Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso pokroić w kostkę gulaszową. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać olej na patelni

Gulasz w sosie śmietanowym

Składniki:

Gulasz w sosie śmietanowym

 

  • 60 dag cielęciny bez kości
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka koncentartu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Gulasz w sosie śmietanowym
Mięso pokroić w kostkę gulaszową. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim cielęcinę by uzyskała kolor brązowy. Przełożyć ją do rondla a na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić cebulę i wymieszać ją z mięsem. Cielęcinę zalać wodą, dodać koncentart pomidorowy, posolić i doprawić pieprzem. Dusić ok 50 min. Kilka łyżek wywaru z duszenia połączyć ze smietaną, doprawić słodką papryką, a następnie wlać do gulaszu. Natkę pietruszki umyć, posiekać i wrzucić do rondla. Podawać z kaszą lub ziemniakami.