reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz warzywny z wędliną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mocno warzywny gulasz z dodatkiem wędliny ( lub nie, można dodać też filet z kurczaka) i ryżem to pożywne i bardzo smaczne danie- teraz u nas obowiązkowo.

Gulasz warzywny z wędliną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz warzywny z wędliną

 

 

 

 

  • 2 papryki ( u mnie pomarańczowa, ale można czerwoną)

 

  • 1 cebula

 

 

  • 2-3 gałązki tymianku

 

  • można dodać bazylię i natkę pietruszki

 

  • około 1 litr wywaru warzywnego

 

  • sól, pieprz do smaku

 

  • cienką kiełbasę w/g uznania ja dodałam całe pętko

Sposób przygotowania:

Gulasz warzywny z wędliną
Ja pomidory przepuszczam przez maszynkę z funkcją przecierania, ale wystarczy sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i usunąć nasiona, a resztę pokroić w kostkę. Resztę warzyw kroimy : - bakłażan i cukinię w dość dużą kostkę - cebulę w drobną kosteczkę -paprykę w paseczki - kiełbasę w pół plasterki -czosnek w cieniutkie plasterki Na łyżce oleju podsmażamy kolejno cebulę z czosnkiem i papryką, gdy lekko zmiękną ściągamy na talerz, a na oleju podsmażamy króciutko bakłażan z cukinią. Wlewamy ( bądź dodajemy pokrojone pomidory) przecier i wywar, dodajemy cebulę z papryką, tymianek, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około20 minut. Dodajemy pokrojoną wędlinę i dusimy kolejne 10-15 minut. Jeżeli gulasz jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki. Posypujemy zieleniną i smacznego:)
Gulasz warzywny z wędliną
Etap 1Na łyżce oleju podsmażamy kolejno cebulę z czosnkiem i papryką, gdy lekko zmiękną ściągamy na talerz, a na oleju podsmażamy króciutko bakłażan z cukinią.