Sposób przygotowania:
Gulasz warzywny z wędliną
Ja pomidory przepuszczam przez maszynkę z funkcją przecierania, ale wystarczy sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i usunąć nasiona, a resztę pokroić w kostkę. Resztę warzyw kroimy : - bakłażan i cukinię w dość dużą kostkę - cebulę w drobną kosteczkę -paprykę w paseczki - kiełbasę w pół plasterki -czosnek w cieniutkie plasterki Na łyżce oleju podsmażamy kolejno cebulę z czosnkiem i papryką, gdy lekko zmiękną ściągamy na talerz, a na oleju podsmażamy króciutko bakłażan z cukinią. Wlewamy ( bądź dodajemy pokrojone pomidory) przecier i wywar, dodajemy cebulę z papryką, tymianek, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około20 minut. Dodajemy pokrojoną wędlinę i dusimy kolejne 10-15 minut. Jeżeli gulasz jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki. Posypujemy zieleniną i smacznego:)
Alex_M