szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały gulasz wieprzowy,doskonały do kaszy gryczanej i zestawu surówek , np. buraczki,ogórki kiszone,sałata z vinegretem.

gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

gulasz wieprzowy

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 szklanki kopru
  • 3 kostki rosołowe-wołowe Knorr
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 5 liści laurowych
  • 3 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek oleju
  • kilka szklanek wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

gulasz wieprzowy
Mięso kroimy i obsmażamy na oleju.Gdy zarumieni się z każdej strony,siekamy cebulę.Według upodobania. Dorzucamy cebulkę na patelnię.Obsmażamy na złoto.Dolewamy szklankę wody oraz przyprawy-liść laurowy,kolendrę i pieprz.Dusimy mięsko około pół godziny.Cały czas sprawdzamy,czy nie odparowało za dużo wody.Jeśli jest jej mało,dolewamy kolejną szklankę i tak w miarę potrzeb. Gdy mięsko już lekko się poddusi, w szklance wody rozpuszczamy 2-3 kostki rosołowe,dolewamy do mięsa.Dusimy do miękkości.Może to trwać jeszcze około godziny. Oczywiście jeżeli wody robi się coraz mniej,dolewamy ją w trakcie duszenia.Smakujemy i jeżeli nie jest zbyt słone,dodajemy kolejną kostkę rosołową.Następnie nabieramy trochę sosu do szklanki,rozpuszczamy w niej 2łyżki mąki i dodajemy na patelnie,mieszamy. Tak uduszone mięsko,podajemy z kaszą gryczaną i surówkami. Smacznego.
gulasz wieprzowy
Etap 1