Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz wieprzowy z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wieprzowina w innym wydaniu

Gulasz wieprzowy z kapustą

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kapustą

 

  • 1 kg mięso wieprzowe bez kości,
  • 1 szt kapusta włoska,
  • 2 szt cebula,
  • 2 łyżki smalec,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1 ząbek czosnek

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kapustą
Mięso pokroić w kostkę. w rondlu rozgrzać smalec, włożyć mięso i obrumienić. Dodać drobno posiekana cebulę i smażyć przez chwilę. Następnie podlać 3 szklankami wody, oprószyć solą, pieprzem i dusić około 40 minut. Kapustę pokroić na kawałki, włożyć do mięsa i dusić do miękkości. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, posiekany czosnek, przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.