zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz wieprzowy z piekarnika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

muszę przyznać, że tak przygotowany gulasz to dobry pomysł.

Gulasz wieprzowy z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z piekarnika

 

  • 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • Sos :
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z piekarnika
Składniki sosu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać na gęstą pastę. Łopatkę umyć i pokroić w sporą kostkę tak samo pokroić dość grubo cebulę. Mięso i cebulę włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, dodać sos. Szczelnie zawiązać woreczek i obracać tak woreczkiem aby mięso pokryło się sosem. Woreczek z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( ja wykorzystałam pokrywkę ) a następnie wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 70 - 75 minut. Po upieczeniu wyjąć naczynie z gulaszem i delikatnie rozciąć woreczek uważając aby się nie poparzyć. Gulasz przełożyć przed podaniem np. do miski. Podawać z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Gulasz wieprzowy z piekarnika
mięso i cebule pokroic w kostkę i wrzucić do woreczka
Gulasz wieprzowy z piekarnika
składniki na sos dokładnie wymieszać na ...
Gulasz wieprzowy z piekarnika
następnie sos dodać do mmiesa, zawiązać worek i ...