marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Gulasz wołowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe danie na sobotni obiad z rodziną.

Gulasz wołowy

Składniki:

Gulasz wołowy

 

  • 80 dag mieszanego mięsa na gulasz
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • słodka papryka
  • 15 dag zółtych pomidorów
  • 20 dag czerwonych pomidorów
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeże zioła
  • marynowana papryczka pepperoni i oliwki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy
Sposób przyrządzenia : Mięso umyć pod bieżąca wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, podzielić na cząstki. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim mięso z cebula kilka minut na średnim ogniu nie przerywając mieszania, wrzucić listki laurowe. Przyprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Całość oprószyć mąką i słodka papryką, podlać 300 ml wody, gotować 20 minut na małym ogniu. Paprykę oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Pomidory umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Rozmaryn opłukać, osuszyć, igiełki oderwać od gałązek. Natkę opłukać, osuszyć, drobno posiekać, przełożyć z rozmarynem, pokrojoną papryką i pomidorami do do gulaszu, posolić. Przykryć, dusić jeszcze 4o minut na małym ogniu pod przykryciem. Gulasz przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotowe danie przełożyć na cztery talerze, udekorować papryczkami pepperoni i oliwkami. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.