Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gulasz wołowy alla strogonof

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos gulaszowy z papryką, pieczarkami i ogórkami świetnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi, gotowanymi ziemniakami , knedlami, kluskami. Taki nie trudny obiad na zimne dni.

Gulasz wołowy alla strogonof

Składniki:

Gulasz wołowy alla strogonof

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy alla strogonof

Wołowinę pokrój w niewielką kostkę, ok.1 - 1,5 cm. Podsmaż ją na 10 g smalcu, z wszystkich stron. Przerzuć do garnka w którym będziesz dusić sos. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na niewielkie kosteczki i podsmaż na kolejnych 10 g smalcu około 5-6 minut. Dodaj do mięsa. Włącz niewielki ogień. Do wołowiny i cebuli z czosnkiem dodaj sól, paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy oraz 4 liście laurowe. Zamieszaj. Podduś ok 2-3 minuty po czym dolej 1 litr wody. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając i dolewając po szklance wody, gdyż w czasie gotowania sos będzie lekko odparowywał. Na patelni po cebuli, na ostatnich 10 g smalcu podsmaż obraną i pokrojoną dowolnie paprykę, dodaj pieczarki i ogórki. nie sól.Podsmaż na brązowy kolor i dodaj do sosu po 1,5 godziny gotowania. Gotuj jeszcze 30 minut i podawaj polany kwaśną śmietaną z dodatkami.


Polecamy: gulasz wieprzowy >>>