IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Gulasz wołowy bez dodatku wody

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pełen nie rozcieńczonego smaku i aromatu wołowego mięsa

Gulasz wołowy bez dodatku wody

Składniki:

Gulasz wołowy bez dodatku wody

 

  • 30 dkg pieczeniowej wołowiny
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ¼ średniej czerwonej papryki
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 1 puszka konserwowego groszku (wraz z zalewą)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
  • 5 łyżek oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy bez dodatku wody
Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy w słupki o długości ok. 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki o grubości ok. 2 mm. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy wołowinę i smażymy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 10 minut. Dokładamy pieczarki i smażymy następne 10 minut (wciąż pod przykryciem). Na końcu wlewamy groszek wraz z zalewą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy paprykę, pieprz i ½ soli. Jogurt mieszamy ze śmietaną i resztą soli, wlewamy do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!