dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Gulasz wołowy z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo pożywne i rozgrzewające danie

Gulasz wołowy z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy z fasolą

 

  • ½ kg wołowego mięsa (karkówka)
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • kawałek kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • ½ łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka fasoli białej w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z fasolą
Mięso pokroiłam w kostkę o boku 1-2 cm. Pokroiłam także warzywa: marchew w 3 cm kawałki, cebulę w pióra, paprykę w paski, a pietruszkę, seler, por i kapustę w małe kawałki (zadaniem tych ostatnich warzyw jest rozgotować się, wzbogacić smak i zagęścić sos). W dużym rondlu rozgrzałam olej i obsmażyłam dokładnie mięso. Następnie dodałam cebulę, wymieszałam chwilę smażyłam razem. W następnej kolejności dorzuciłam resztę pokrojonych warzyw i chwilę smażyłam mieszając. Wszystko zalałam gorącym bulionem i gotowałam do momentu, aż mięso było prawie gotowe (ok. 40 minut, ale czas zależy od jakości mięsa). Koncentrat pomidorowy rozcieńczyłam w szklance zimnej wody i wlałam do gara z mięsem i resztą. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszałam i zagotowałam. Po 3 minutach dodałam z grubsza osączoną z zalewy fasolę, a po następnej minutce śmietanę. Całość wymieszałam i gotowe. Podałam z ziemniakami i posypałam posiekanym koperkiem.
Gulasz wołowy z fasolą
pietruszkę, seler, por i kapustę w małe kawałki (zadaniem tych ostatnich warzyw jest rozgotować się, wzbogacić smak i zagęścić sos)
Gulasz wołowy z fasolą
Wszystko zalałam gorącym bulionem i gotowałam do momentu, aż mięso było prawie gotowe
Gulasz wołowy z fasolą
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyłam w szklance zimnej wody i wlałam do gara z mięsem i resztą
Gulasz wołowy z fasolą
dodałam z grubsza osączoną z zalewy fasolę, a po następnej minutce śmietanę