Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla mnie dobry gulasz wołowy z fasolką, to taki, który jest dobrze doprawiony, mięso jest idealnie miękkie, rozpływa się ustach i nie wymaga prawie żadnego gryzienia.

Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku

 

  • 600 g wołowiny (pokroić na kawałki)
  • 700 g zielonej fasolki szparagowej (świeża)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 duże ząbki czosnku (posiekać)
  • puszka pomidorów (puree / 400 g.)
  • 600 ml bulionu (wołowy)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • chili (płatki)
  • kumin (mielony)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku
► Zieloną fasolkę szparagową oczyścić, umyć i pokroić na 2 - 3 cm. kawałki. W wysokim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać fasolkę i odkrytą, mieszając smażyć przez około 10 minut.

► Następnie dodać cebulę, czosnek, chili, kumin i dalej przez chwilę razem smażyć. Później dodać przecier pomidorowy, wlać pomidory, gorący bulion i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i przykryte gotować przez około 50 minut. Doprawić do smaku solą.

► Fasolkę z mięsem jedliśmy z podsmażonymi ziemniakami. Dzień wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, należy obrać ze skórki, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i usmażyć.
Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku
Fasolkę podsmażyć - następnie dodać cebulę, czosnek, chili, kumin, wlać pomidory, bulion i zagotować - włożyć mięso, przyprawić i gotować do końca.
Gulasz wołowy z fasolką szparagową po egipsku
Zieloną fasolkę szparagową oczyścić, umyć i pokroić na 2 - 3 cm. kawałki.