paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, pikantny gulasz z hiszpańską kiełbasą chorizo, ciecierzycą i warzywami Horetx - pachnący i aromatyczny.

Hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycą

Składniki:

Hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycą

 

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 1 szkl ciecierzycy
  • 1 opakowanie pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • bazylia suszona

 

Sposób przygotowania:

Hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycą
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnie odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbaskę chorizo, aż się przyrumieni. Po tym czasie dodajemy warzywa Hortex i przyprawę z opakowania, całość doprawiamy jeszcze słodką i ostrą papryką. Smażymy aż warzywa się zrumienią, ale tak żeby nie zrobiły się zbyt miękkie. Dodajemy pastę pomidorową i roztartą w dłoniach suszoną bazylię. Gotujemy całość na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!