dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiosna za pasem, ale za wcześnie na nowalijki. Proponuję przednówkowy gulasz z zimowymi warzywami i kładzionymi kluskami z pietruszką.

Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami

 

  • 1 kg mięsa wołowego (karkówka)
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/2 brukwi
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • szczypta chili
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

 

  • kluski kładzione:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki poszatkowanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Mięso pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w pióra, resztę warzyw w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę, dodałam mięso i smażyłam, mieszając. Następnie dodałam marchew i brukiew i smażyłam razem 20 minut. Po tym czasie przełożyłam całość do rondla i zalałam gorącą wodą (2 cm nad poziom mięsa i warzyw). Gotowałam pod przykryciem godzinę, po tym czasie dorzuciłam korzeń pietruszki, doprawiłam papryką, solą oraz pieprzem i gotowałam jeszcze pół godziny (do miękkości mięsa). Kluski kładzione: wszystkie składniki połączyłam. Porcje ciasta przy pomocy łyżki położyłam na gulaszu. Przykryłam i gotowałam 12 minut.
Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Cebula i wołowina podsmażane na oleju rzepakowym.
Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Marchew i brukiew w kawałkach dodane do mięsa.
Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Po dodaniu wody gulasz gotuje się na wolnym ogniu ponad godzinę
Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami
Na ugotowanym gulaszy gotuję kluski kładzione z zieloną pietruszką