limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Gulasz z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oryginalny i bardzo zdrowy gulasz wiosenny

Gulasz z warzywami

Składniki:

Gulasz z warzywami

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 pory, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 marchewki ekologiczne, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 średnie pasternaki, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w cienkie plasterki
  • 300 g brukwi, pokrojonej w kostkę
  • 1 i 1/4 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 45g pierniczków, pokruszonych
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 450g polędwiczki wieprzowej, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w kostkę

Sposób przygotowania:

Gulasz z warzywami
Zaczynam od rozgrzania oliwy na średnim ogniu w dużym teflonowym rondlu o grubym dnie. Wrzucam pory oraz czosnek i podsmażam ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pory zmiękną. Następnie dodaję marchewkę, pasternak i brukiew. Smażę, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupkie. Później dodaję pomidory, pokruszone pierniczki, ocet, ksylitol, sól i szklankę wody. Doprowadzam do wrzenia. Wrzucam mięso i zmniejszam ogień do maksimum. Duszę pod przykryciem 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.