peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Gulasz ze schabu i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, pożywny gulasz - w sam raz na zimowy posiłek

Gulasz ze schabu i fasoli

Składniki:

Gulasz ze schabu i fasoli

 

  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 700 g schabu karkowego
  • 3 parówki
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek warzyw (lub 2 marchewki i 1 pietruszka starte na tarce jarzynówce)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 butelka domowego przecieru pomidorowego 330 ml
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Gulasz ze schabu i fasoli
Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru.