Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz z fasolką

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i tymiankiem.

Gulasz z fasolką

Składniki:

Gulasz z fasolką

 

  • 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 cebule
  • 4 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kg mrożonej fasolki szparagowej lub puszka konserwowej
  • pęczek natki pietruszki lub koperku

Sposób przygotowania:

Gulasz z fasolką
Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Podrumienić an tłuszczu. Wrzucić do rondla. Cebulkę zeszklić i dodać do mięsa w rondlu. Zalać wodą i dusić pod przykryciem. Po 1/2 godziny dodać koncentrat pomidorowy. Dusić aż mięso będzie miękkie. Fasolkę konserwową podgrzać, ewentualnie dosolić lub dodać szczyptę cukru. Jeśli mrożona - ugotować. Miękkie mięso wyłożyć na półmisek, obok wyłożyć fasolkę. Polać sosem, w którym dusiło się mięso i obficie posypać siekaną zieleniną. Podawać na kolację z pieczywem, na obiad z ziemniakami z wody lub z gotowanym makaronem.