anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Gulasz z karczku z kapustą włoską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli użyjemy karczku wysokiej jakości i młodych warzyw, to przygotowanie gulaszu nie zajmie nam dużo czasu. Pomysł na obiad z jednego garnka na lato.

Gulasz z karczku z kapustą włoską

Składniki:

Gulasz z karczku z kapustą włoską

 

  • karczek wieprzowy - 1/2 kg
  • młoda kapusta włoska - 1/2 szt.
  • marchewka – 3 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1 szt.
  • cydr – 1/4 szk.
  • passata – 1 szk.
  • bulion drobiowy – 1 szk.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • papryka ostra – do smaku
  • olej rzepakowy - do smażenia
  • posiekany szczypiorek – do podania

Sposób przygotowania:

Gulasz z karczku z kapustą włoską
Karczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i przez chwilę smażyć często mieszając. Następnie cebulę odgarnąć na brzeg rondla, a wrzucić pokrojone mięso. Smażyć na dużym ogniu mieszając mięso, tak aby obsmażyło się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną marchewkę i seler, liść laurowy, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wlać bulion i cydr, wymieszać, rondel nakryć pokrywką i całość dusić na małym ogniu. Kiedy mięso będzie lekko miękkie dodać pokrojoną kapustę włoską i oczyszczoną z nasion i pokrojoną paprykę. Wlać passatę i w dalszym ciągu dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić ostrą papryką i jeśli to konieczne, to jeszcze raz solą i pieprzem. Gulasz podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.