Sposób przygotowania:
Gulasz z karczku z kapustą włoską
Karczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i przez chwilę smażyć często mieszając. Następnie cebulę odgarnąć na brzeg rondla, a wrzucić pokrojone mięso. Smażyć na dużym ogniu mieszając mięso, tak aby obsmażyło się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną marchewkę i seler, liść laurowy, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wlać bulion i cydr, wymieszać, rondel nakryć pokrywką i całość dusić na małym ogniu. Kiedy mięso będzie lekko miękkie dodać pokrojoną kapustę włoską i oczyszczoną z nasion i pokrojoną paprykę. Wlać passatę i w dalszym ciągu dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić ostrą papryką i jeśli to konieczne, to jeszcze raz solą i pieprzem. Gulasz podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.