Sposób przygotowania:
Kopytka w mięsnym gulaszu
Ziemniaki obrac, ugotowac, ostudzic. Gdy sa juz wystygniete, przecisnac ziemniaki przez praske, dodac jajko, make i wyrobic na gladkie ciasto. Nalezy uwazac z maka, bo w innym przypadku kopytka beda bardzo tepe i twarde. Ciasto powinno odchodzic od rak. Gdy ciasto jest juz wyrobione odrywamy po kawalku ciasta i rozwalkujemy je na spory walek, delikatnie splaszczajac od gory. Kroimy pod lekkim ukosem w 1,5-2 cm kluski. Wrzucamy kluski na gotujaca sie wode, z odrobina oleju i soli, Gotujemy do czasu wyplyniecia na powierchnie.Mieso z karczku plukamy, kroimy w plastry lub kostke, cebule kroimy w polplasterki. Mieso z cebula podsmazamy na niewielkiej ilosci oleju, tak aby mieso sie delikatnie zrumienilo. Mieso z cebulka przekladamy do garnka, podlewamy 2 szklankami bulionu z kostki, gotujemy na niewielkim ogniu. W miedzyczasie na jarzynowej tarce scieramy marchewke i dodajemy do miesa. Gdy mieso jest juz miekkie z maki, smietany i odrobiny wody przygotowujemy mase do zageszczenia sosu. Rozcieramy ja dokladnie, by nie bylo grudek. Dodajemy do miesa, mieszamy i chwile gotujemy na malym ogniu, mieszajac, by sos sie nie przypalal. Gotowy sos posypujemy swieza natka pietruszki lub majerankiem. Kopytka polewamy goracym sosem i cale danie gotowe;). SMACZNEGO!!!
msewka