emitom2008

emitom2008

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Gulasz z kury po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dla amatorów pikantnych potraw

Gulasz z kury po węgiersku

Składniki:

Gulasz z kury po węgiersku

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • czubata łyżka masła
  • po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
  • łyżka pikantnego ketchupu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z kury po węgiersku
Porcje mięsa kroimy na niewielki porcje, oprószamy sola pieprzem i paprykami odstawiając w chłodne miejsce.cebule pokrojoną w półplastereki szklimy przekładamy do rondla. Na bardzo goracym oleju smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron przekładamy do rondla podlewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Do miękkiego mięsa dodajemy pomidory bez skórek lub rozprowadzamy koncentrat. Całość zagotowywujemy i przyprawiamy do smaku. Jeśli zachodzi potrzeba sos zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Można podawać z kluseczkami lub grubym makaronem.