Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, tani, sycący i bardzo smaczny gulasz z łopatki wieprzowej. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy.

Gulasz z łopatki

Składniki:

Gulasz z łopatki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki

Przygotowanie cebuli:

Gulasz z łopatki
Cebula w trakcie smażenia na złoto na patelni

Pokrojoną w pióra cebulę przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie mięsa:

Gulasz z łopatki
Pokrojona w kostkę łopatka przed usmażeniem

Wyjąć cebulę z patelni, na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę z każdej strony po 3-4 minuty na rumiano.

Przygotowanie gulaszu:

Gulasz z łopatki
Łopatka w trakcie duszenia w bulionie i przyprawach

Obsmażoną łopatkę zalać bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę.

Dusić aż zmięknie (około 35 minut). Na patelni roztopić masło, wrzucić mąkę i energicznie, ciągle mieszając przygotować
zasmażkę.

Dodać ją do gotującego się gulaszu ciągle mieszając by nie powstały grudki.

Całość zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.