SUPERPRZEPIS

Gulasz z nerek króliczych z estragonem

  • 2
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gulasz z nerek króliczych z estragonem Więcej zdjęć (5)

Oryginalny gulasz z nerek króliczych - podroby wracają do łask zarówno do naszych domów jak i na salony.

Składniki:

Gulasz z nerek króliczych z estragonem

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Nerki królicze obieram z tłustych błonek. Boczek kroję w plastry. Na suchej patelni wytapiam tłuszcz z boczku rumieniąc go. Następnie boczek kroję w paski i odstawiam na bok. Na pozostałym tłuszcz (w razie potrzeby można dodać jeszcze smalcu) wrzucam nerki. Obsmażam z każdej strony i wrzucam do gotującego się wywaru warzywnego. Przyprawiam solą oraz liściem laurowym. Rozpoczynam gotowanie, które trwa około 70 minut. Na pozostałym ze smażenia nerek tłuszczu rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Usmażoną również dodaję do gotujących się nerek. Na ostatnie 10 – 15 minut gotowania wsypuję estragon i dorzucam pokrojony boczek. Sos jeśli będzie zbyt rzadki zagęszczam odrobiną mąki pszennej. Podawać z bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego.
Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Nerki królicze oczyszczamy z tłustych i nieapetycznych błon
Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Oczyszczone nerki obsmażamy na aromatycznym tłuszczu pozostałym z prażenia boczku
Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Usmażone gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem przypraw
Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Na sam koniec dodajemu plasterki prażonego boczku