Sposób przygotowania:
Gulasz z nerek króliczych z estragonem
Nerki królicze obieram z tłustych błonek. Boczek kroję w plastry. Na suchej patelni wytapiam tłuszcz z boczku rumieniąc go. Następnie boczek kroję w paski i odstawiam na bok. Na pozostałym tłuszcz (w razie potrzeby można dodać jeszcze smalcu) wrzucam nerki. Obsmażam z każdej strony i wrzucam do gotującego się wywaru warzywnego. Przyprawiam solą oraz liściem laurowym. Rozpoczynam gotowanie, które trwa około 70 minut. Na pozostałym ze smażenia nerek tłuszczu rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Usmażoną również dodaję do gotujących się nerek. Na ostatnie 10 – 15 minut gotowania wsypuję estragon i dorzucam pokrojony boczek. Sos jeśli będzie zbyt rzadki zagęszczam odrobiną mąki pszennej. Podawać z bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego.
Halny
mięsko