misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gulasz z owoców morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

podawać przybrane całymi krewetkami oraz gałązkami świeżej kolendry...

Gulasz z owoców morza

Składniki:

Gulasz z owoców morza

 

  • 600 ml chudego mleka
  • 225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 czerwona ostra papryczka, drobno pokrojona
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 kg mieszanki owoców morza – małże, ostrygi, sercówki (w skorupkach) i krewetki tygrysie- oczyszczonej i wypłukanej
  • 600 ml bulionu rybnego
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki śmietany
  • DO PRZYBRANIA:
  • 4 duże krewetki w skorupkach, ugotowane
  • 4 gałązki świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Gulasz z owoców morza
Wlać mleko do rondla; dorzucić ziemniaki, czosnek i chili. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 3-4 minuty. Dodać cukinię, owoce morza, bulion rybny i kolendrę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, dopóki muszle się nie otworzą (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Domieszać śmietanę i gotować jeszcze 2 minuty. Przełożyć łyżką wazową do miseczek i podawać przybrane całymi krewetkami oraz gałązkami świeżej kolendry.