bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gulasz z ozorków wieprzowych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)

Gulasz z ozorków wieprzowych

Składniki:

Gulasz z ozorków wieprzowych

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z ozorków wieprzowych
Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotuje na ogniu około 40 min do 1h  (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą  i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin (wcześniej można sobie go przecedzić). Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu (np kostke bulionową). gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koniec na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale ja wolę tamten sposób. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)